Hem » Sevärdheter » Temple of Debod

Temple of Debod

Temple of Debod är ett av de mest ovanliga och äldsta monumenten i Madrid. Det är ett uråldrigt tempel som är över 2200 år gammalt. Templet är tillägnat till gudarna Amon och Isis. Madrid fick templet som en gåva av den egyptiska regeringen år 1968 som ett tecken på tacksamhet. Madrid hade innan dess bidragit med hjälp till Egypten för att rädda templet i Abu Simbel i Namibia. Det är inte på många ställen förutom i Egypten som man kan ta del av en fullständig uppsättning av fornegyptiska arkeologiska lämningar.

Ursprungligen stod monumentet Temple of Debod i nildalen i närheten av staden Aswan. Redan innan det var bestämt att Madrid skulle få templet var egyptierna medvetna om att de var tvungna att flytta på templet i och med dammen som skulle byggas. Dammen skulle medföra att templet skulle bli översvämmat. År 1960 började nedmonteringen av Temple of Debod genom att sten för sten togs bort. Detta levererades sedan till spanska hamnen för att därifrån transporteras med tåg till Madrid. Temple of Debod öppnades i Madrid för allmänheten år 1972.

Temple of Debod är belägen på en kulle i Parque del Oeste där det finns vackra trädgårdar och även en fontän. Monumentet har flera kapell, en hall och en terrass på den översta våningen. Den ursprungliga utsmyckningen finns också kvar inne i templet. I templets museum kan man ta del av fotografier som berättar Temple of Debods historia. Från terrassen kan besökare avnjuta en fantastisk utsikt över Madrid. Monumentet är särskilt vackert i solnedgången. Det är fri entré till templet och på lördagar finns det även möjlighet till guidade turer.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.